måndag 20 april 2015

The Boxer of Quirinal

Man vet inte vem som har skapat skulpturen men man vet ungefär vilken tid det var 330 f Kr. Den gjordes i Grekland under den hellenistiska perioden, det antika Grekland mer. Den hittades 1885 när man hittade resterna efter ett badhus i Konstatin, Rom. Dom som har skapat denna skulpturen har varit mycket skickliga för att när man gjuter en skulptur så måste man göra det upp och ner. Sen måste man ha lufthål så att luften kan komma ut, så det är extremt svårt att skapa. Man måste sedan putsa till bronsen. 

Kanske är statyn gjord för att man ska komma ihåg den boxaren för vad han hade gjort.  Den kan vara skapad som ett minne till härskaren som bodde på Quirinal palats. Jag tycker att det inte finns någon något tydligt syfte med vad konstnären ville säga. Kanske ville konstnären bara avbilda en kropp. När man studerade fingrar och fötter så såg man att det hade nästan nötts ner det kan ha varit av alla dom som skulle till badhuset så ville dom visa respekt med att ta på statyn eller så kände dom till vem som skulpturen liknade.

Överkroppen är stark nästan lite för stark tycker en del konstvetare, för att ha varit en boxare. Kroppen är skadad och han har lindat sina händer men någon sorts läder linda. Den är nog överdrivet skadad för att han var kanske så skadad för att han tex var en sorts gladiator så att folk ko och kollade när han slogs och sedan gjordes det en staty av honom. Kanske ville skaparen visa att mannen hade haft ett tufft liv och haft många fighter. Eller så ville skaparen visa hur skicklig han var på att göra skulpturer så därför gjorde han den så verklig som möjligt som han trodde att en boxare på den tiden såg ut. 

Jag tycker att skulpturen är intressant för att man vet inte vem som skapade den och varför det är lite som ett mysterium. Vid ögonen är det helt svart jag tror att det suttit ögon av glas där. Jag tycker att skulpturen är speciellt och har en djup mening som man inte kan veta förens man frågar skaparen vad han tänkte när kan skapade boxaren. Jag kan nog inte säga att skulpturen är snygg. Den är skickligt gjord, men den är inte fin och den var nog inte heller gjord för att vara fin. Syftet var kanske inte att folk skulle tycka att skulpturen var fin. 


Bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Boxer_of_Quirinal#/media/File:Boxer_of_Quirinal_(Mys_from_Taranto)_-_Lateral_View.jpg


Källor: http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2013/the-boxer
http://en.wikipedia.org/wiki/Boxer_of_Quirinal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar