onsdag 25 februari 2015

Artikeln och reportage

Artikel

Vad tycker du om metoden att spärra sidor på internet?


Jag tycker att det är en bra för att på lektionerna är det många som inte gör vad dom ska och dom är inne på t.e.x Facebook,youtube och spel. På internet är det inte så svårt att blockera dessa sidor men visa som youtube kan man använda i lärande syfte också. Man hade kunnat blocka dom sidor som inte används i lärande syfte.


Vilka tecken på att det här är en tidningsartikel finner du?

För att en artikel svara på: vem? vad? var? hur? när? varför?

Som skriver ska förhålla sig objektivt.
Det viktigaste är först och desto längre du läser desto mindre viktigt blir det.
den består av en huvud rubrik dom drar läsaren till den där efter är det ingräsen som sammanfattar det viktigaste och sen kommer brödtexten det är en löpande text i artikeln.


Tänk er att du har ett 8-årigt syskon. Formulera de fem viktigaste reglerna för ditt syskon när det gäller internet och vad hen ska tänka på.

1. Att inte ge ut någon personlig information.

2. Att inte prata eller chatta med någon som du inte känner 
3. Får inte lägga ut bilder på dig eller någon anan om dom inte vill eller det är bilder som bryter mot lagen.
4. Du får inte kränka eller skriva dåliga taskiga kommentera till någon anan. 
5. men glöm inte att träffa dina vänner IRL också ;)Reportage


Hur tycker du att man ska arbeta för att stoppa nätmobbning?


jag tycker att man ska informera i yngre klasser att det finns hjälp mot detta och att man ska arbeta med föräldrar lärare vänner och polisen om det behövs. detta är ett stort problem som kan påverka barn som ungdomar mycket negativt både med hur dom själva mår men också hur deras lärande i skolan. Stoppa nätmobbning är svår för att man vet inte hur många som t.e.x har set filmen eller bild vad det nu en är. För om det har hänt på skolan så vet man oftast vilka som var där och så vidar.


Vilka tecken på att det här är ett reportage finner du?

Journalisten vill att det ska kännas som att man är på plats. 

dom tar hjälp av ögonblicksbilder,miljöbeskrivningar och intervjuer.
ett reportage är ganska likt en nyhetsartikel men det är lite skillnader som att den har en personligare still och det måste inte var en aktuell händelse.
Den kan handla om vad som hällts 


Sammanfatta reportaget och dess viktigaste budskap i 10 meningar. Reportaget handlar om nätmobning i unga åldra och dom som är mäts utsatta är 10 åriga flickor. Flickorna har en negativ syn på sitt utsände. En psykologiprofesser har delat med sig av sin information om nättmoning. Faktan viskar att det är nådigt för barn att bli mobbade på nätet både för hur man själv känner sig men också hur man presterar i skolan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar