måndag 8 oktober 2012

jorden runt


Italien 

Italiens huvudstad är Rom. I Rom bor det cirka 2,6 miljoner människor. Här pratar man italienska. Italien är en republik i södra Europa och man har därför en president som heter Giorgio Napolitano och en premiärminister som heter Mario Monti. Italien ligger i Europa.

Rom är byggt på 7 kullar. I Rom ligger Vatikanstaten som är överhuvud för den romersk katolska kyrkan. Där bor påven Benedictus XVI. 

Italien har en stor tillverkningsindustri. Man tillverka bl a maskiner, järn och stål, kemikalier, mat, textilier, bilar, kläder, skor och keramik. Man får också inkomster från turismen. 

 Italiens BNP är cirka 20 300 USD och man har en arbetslöshet på ungefär 7 %. Medellivslängden är 80 år, 77 för män och 83 för kvinnor. 

Italien ligger ganska nära ekvatorn och har därför ett milt klimat. Det är stora skillnader mellan klimatet inom Italien där det är varmt i söder vid stränderna och kallare i norr i bergen. Jämfört med Sverige har Italien ett mycket varmare klimat.

Levnadsstandarden skiljer sig också åt. I norra Italien där de flesta industrierna finns är levnadsstandarden hög som i Sverige eller högre. I södra Italien finns det inte så många jobb så där är levnadsstandarden lägre än i Sverige. 

Övrigt: I Italien är det viktigt att kunna laga mat, alla tycker om god mat. Jag tycker mycket om maten i Italien, speciellt lasagne.

Italien har en yta på 301 230 km2. 

1990 hade Italien 4,7 läkare per 1000 invånare men 2004 sjönk antalet läkare till 4,2 läkare per 1000 invånare 
USA
USA är ett land i Amerika och huvudstaden är Washington DC. USA består av 50 delstater och har en befolkning på 314 miljoner invånare. USA är det tredje största landet till ytan med sina 9,83 miljoner km2. 

I USA har man en president och han heter Barack Obama. 

USA är ett av världens mest mångkulturella länder. Detta beror på att USA har haft invandring från nästan alla länder i världen. 

USA är  också en militär stormakt. 2008 kostade USA:s försvarsmakt 600 miljarder dollar. Det motsvarar 41 % av världens totala utgifter för försvar. 

USA:s BNP är 47 123 USD per capita. USA är världens största ekonomi. USA har en blandekonomi med både rika naturtillgångar exempelvis olja och en utvecklad industri. Man har också bra infrastruktur med bra vägar, järnvägar och flygförbindelser i hela landet. 

USA är världens största importör men exporterar också varor. De producerar el, olja och kärnkraft. Många arbetar också i detaljhandel. De två mest kända varumärkena i världen kommer från USA och de är Coca-cola och Mac Donalds. 

USA är det land i västvärlden med störst inkomstskillnad, d v s några är jättefattiga och några är jätterika.

USA är framstående då det gäller rymdteknik och forskning om rymden. Det var en man från USA som var först att åka till månen. 

P g a USA:s militära makt har de startat krig i många länder. Som en hämnd för detta genomförde terrorister en attack mot USA som kallas 11 september attacken. Då kapades flygplan och 2 flygplan flög in i Twin Tower som rasade. Ett plan flög in i Pentagon som är USA:s militära huvudkvarter. Ytterligare ett annat plan kraschade. 

1990 hade USA 2,4 läkare per 1000 invånare Egypten ligger i Afrika och huvudstaden heter Kairo. Egypten har 80 miljoner invånare och är ett av de mest folkrika länderna i Afrika. I Kairo har 15 miljoner invånare och det är mer än Sveriges och Danmarks befolkning tillsammans. I Egypten pratar man arabiska. 

I Egypten har man en president och en premiärminister. 

Egyptens BNP är 3 600 USD per capita. 

Egypten är både ett gammalt jordbruksland och ett modernt industriland. Egypten räknas ändå som ett U-land. Många arbetar med jordbruk och detta gör man längs Nilens stränder. Det är den enda bördiga jord som finns i landet. Industrierna består framförallt av textilier och livsmedel. Turismen är en en viktig del av Egyptens ekonomi. 

Egypten har två olika sorters klimat, dels extremt torrt ökenklimat i söder och milt medelhavsklimat i norr. 

I Egypten är många människor väldigt fattiga. En del arbetar utomlands och skickar hem pengar till sin familj. Ungefär 12 % av befolkningen arbetar kring Röda havets riviera i turistnäringen, exempelvis på hotell. 

Egypten har en yta på 1 010 000 km2. 

Egypten är känd för sina pyramider och har en en stor samling skatter från faraonernas tid. I Egyptiska muséet i Kairo kan man se exempelvis Tuth-ankamons grav. 

1990 hade Egypten 0,8 läkare per 1000 invånare 


Japan har 127 miljoner invånare. Huvudstaden heter Tokyo och är världens största huvudstad med 35 miljoner invånare. Stortokyo är lika stort som Skåne. I Japan pratar japanska. 

Japan har en kejsare och en premiärminister. 

Enligt BNP är Japan en av de fyra rikaste länderna i världen. Deras BNP är 32 529 USD per invånare. 

Japan har en stark ekonomi och stark köpkraft, d v s människorna i Japan har gott om pengar. Japan exporterar mycket, t ex bilar och importerar också mycket varor. 

Japan har en stark militärmakt och har också låg brottslighet. Få människor mördas i Japan. I Japan har man också en lång livslängd. Det tror man beror på att man äter mycket fisk och ris vilket är nyttigt. 

Japan har ett tempererat monsunklimat. Detta innebär att det regnar mycket på vintern. På sommaren kan det bli väldigt varmt i södra Japan och det kan det blåsa extremt mycket så att orkaner eller tyfoner bildas.

I Japan tillverkas bilar, tåg, motorcyklar. Dessutom tillverkas också vitvaror som kyl och frys och elektroniska varor som tv-apparater och mobiltelefoner. 

Japan har en yta på 377 923 km2. 

1990 hade Japan 1,7 läkare per 1000 invånare Fiji är ett land som tillhör Oceanien. Huvudstaden heter Suva och här pratar man engelska och fijianska. Här bor 918 675 invånare. Fiji är en republik och har en president. 

Fiji är en östat i södra Stilla havet. Fiji öarna är bildade av vulkaner som fick utbrott för 150 miljoner år sedan. 

Fiji har ett hett tropiskt klimat, men där regnar också. 

Fijis ekonomi är dominerad av jordbruket. Sockerrör utgör 80 % av allt jordbruk. Fiji exporterar naturtillgångar i första hand socker och har också en turistindustri. Mellan 300 000 och 400 000 turister besöker Fiji varje år. Fiji är en viktig knutpunkt både för båtar och flygplan. 

Fiji har ett bra socialt skyddsnät som gör att befolkningen har rätt till läkarvård och tandvård som inte kostar alltför mycket. 

Ytan är 18 270 km2. 1 kommentar:

  1. Adam din text om din resa "Jorden runt" är alldeles utmärkt. Den innehållet massor med information om varje plats och land du besöker. Var har du fått din fakta ifrån? Det är viktigt att du förklarar detta för mig så jag kan se att det är dina egna formuleringar och att du förstår dessa.
    MVH
    Jan

    SvaraRadera